Precies mijn doek!

Collectie zonweringdoeken, 'my collections 2'

Collectie in de kijker
Geschreven door: Christine Mangold

De 171 doeken tellende, driedelige collectie zonweringdoeken 'my collections 2' uit de weinor Design Studio biedt alles wat er voor een moderne outdoor-living nodig is. Met moderne structuren en dessins pikt hij stromingen uit het interieurdesign op. Twaalf exclusieve dessins, die uitsluitend bij weinor verkrijgbaar zijn, vormen een speciaal highlight.

De drie deelcollectie van 'my collections 2': de duurzame doeken van modern basics blue®‘, de beige-grijze dessins van 'evermore' en de kleurrijke van 'hi hello!'

Het terras wordt steeds vaker als buitenkamer gebruikt. Dit heeft gevolgen voor het zonweringdoek: er worden steeds meer esthetische eisen gesteld aan outdoortextiel.  Met 'my collections 2' laat de weinor Design Studio zien, hoe moderne functionele doeken van hoogwaardig acryl en polyester voldoen aan alle vereisten ten aanzien van belastbaarheid en duurzaamheid en tegelijkertijd aan nieuwe verwachtingen en de esthetiek. Wie een zonnescherm koopt of een nieuw doek wenst, hoeft, behalve bij de duurzame doeken, geen materiaal meer te kiezen, maar enkel en alleen zijn/haar favoriete dessin.   

De actuele markt- en trendanalyses vormden de basis voor de ontwikkeling van de collectie.  Door zijn royale aanbod aan kleuren en structuren doen de zonweringdoeken recht aan diverse stijlvoorkeuren. Met zijn veelzijdigheid passen zij zowel bij moderne huizen als eerder klassieke gebouwen. 

Volledig nieuw doekbeeld– de exclusieve doeken 'my lines'

''Bij de voorgaande fantasiestrepen stonden eenvoudige kleurverlopen en een duidelijk herkenbaar rapport centraal'', vertelt Manuel Kubitza, Creative Director bij weinor en hoofd van de weinor Design Studio. ''Na een diepgaand marktonderzoek hebben wij met 'my lines' doeken gecreëerd, die door hun duidelijk van elkaar gescheiden strepen iets architectonisch hebben en tegelijkertijd sfeer en huiselijkheid uitstralen.'' Bij sommige dessins verplaatst dit uit meerdere strepen bestaande concept zich zodanig naar de achtergrond dat ze eruit zien als levendige effen kleurvlakken. Ongeacht hoe uitgesproken het contrast is – altijd voldoet het speciale materiaal van de doeken aan de behoeften van gebruikers wat betreft huiselijkheid op het terras. De ontwikkeling van de doeken, die uitsluitend bij weinor verkrijgbaar zijn, gebeurde in nauwe samenwerking met de Italiaanse doekproducent Parà Tempotest, waarmee weinor al jarenlang samenwerkt.

Natuurlijkheid en haptisch plezier met nieuwe doeken met structuur

De grote charme van de collectie bestaat uit doeken met opvallende structuren. Hun interessante oppervlakken zorgen voor een natuurlijk gevoel. De structuurstrepen in uiteenlopende breedtes van de Micro2Macro-doeken doen denken aan het geribbelde oppervlak van ripsband. Deze vormen de basis voor de exclusieve dessins van 'my lines'. Een andere innovatie is de nieuwe wilde zijde. Het weefsel met onregelmatige verdikkingen in de kettingdraad vertoont structuurverlopen in de uitvalrichting van het zonnescherm. Ook de structuren van de nieuw opgenomen Lumera Leaf lopen in de uitvalrichting. Hier zorgt de combinatie van wollig en glanzend garen voor een imponerend doekbeeld. 

Hetzij tijdloos of levendig – kleuren voor elke stijlvoorkeur

De collectie 'evermore' biedt een ruim scala aan grijs- en beigetinten. Hiermee verspreidt hij tijdloze elegantie op het terras. Met name in gemengde tinten zoals greige, zand of steen vindt natuurlijkheid zijn weg naar het architectonische heldere grijs. 

Voor wie van meer levendigheid houdt, biedt de deelcollectie 'hi hello!‘ kleur naar wens. Hetzij zonnige geel- en oranje- en baksteenkleuren en natuurlijk groen – hier vindt iedereen zijn favoriete nuance.

De kleurencombinatie geel-grijs vormt een bijzonder highlight. Ook zonder grote licht-donker verschillen laat deze spannende contrasten ontstaan. Het zonnige en stralende geel tovert eenvoudig het mooiste licht op het terras. In combinatie met modern, koel grijs ontstaat zo een fascinerende spanning. 

Bij de nieuwe trendkleur buttercream gaat het om een witte kleur met gele nuances. Het vleugje kleur breekt de hardheid van wit open en verleent de kleur een romige gloed. Hiermee brengt hij zeer veel licht in het zonweringdoek, zonder koud over te komen. 

Meer keuze uit duurzame, gerecyclede doeken

Met 'modern basics blue' heeft Weinor in 2021 de eerste duurzame collectie zonweringdoeken voor buiten op de markt gebracht, waarvan het zonwerende weefsel Tempotest® Starlight® Blue met 85 procent gerecycled PET is gecertificeerd volgens de Global Recycled Standard (GRS). Ook deze collectie werd ontwikkeld door de weinor Design Studio in samenwerking met Parà Tempotest. Met 28 doeken is deze nu uitgebreid tot een omvangrijke deelcollectie voor de meest uiteenlopende behoeften van klanten.

Door recycling van petflessen verbruikt de productie van het hoogwaardige polyesterweefsel circa 60% minder energie en veroorzaakt deze circa 45% minder CO2-uitstoot dan de productie van andere polyesterweefsels. Voor het spinbadverven, dat bij alle zonweringdoeken van weinor wordt toegepast, is daarnaast ongeveer 90% minder water nodig dan voor het conventionele garen- of stukverven. Op het gebied van producteigenschappen doet 'modern basics blue®' in geen enkel opzicht onder voor de duurzame polyesterdoeken van de bestaande weinor doekcollectie. De duurzame zonweringdoeken hebben al zeven onderscheidingen ontvangen, waaronder de Red Dot Award en de iF Design Award. 

Met 'my collections 2' heeft de weinor Design Studio een collectie zonweringdoeken gecreëerd, die een esthetische combinatie van huishoudelijk textiel en zonweringdoeken tot stand brengt. Hiermee voldoet deze aan de actuele woontrend om binnen- en buitenruimten met elkaar te laten versmelten. Door hun veelzijdige structuren, kleuren en dessins vindt iedereen hier zijn/haar perfecte doek.